TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE
Amsterdam AIR (ERJ-II)


  Nimi    : Amsterdam AIR
  Rotu    : trakehner
  Sukupuoli    : ori
  Syntynyt    : 26.08.2005 (14-v.*)
  Säkä    : 167 cm
  Rekisterinumero    : VH11-021-0001
  Kasvattaja    : Airlea
  Omistaja    : Airlea Sporthorses, VRL-00091
  Koulutustaso    : ko: He A, re: 160 cm
  Painotus    : esteet

* Täyttänyt 8v. 26.02.2006

L U O N N E K U V A U S

Amsterdam AIR, lyhyemmin Antti, on näyttävä ja charmikas ori, josta on varsin vaikea olla pitämättä. Jos Anttia pitäisi kuvata muutamalla sanalla, ensimmäisinä tulisivat mieleen sanat herkkä, leikkisä sekä elinvoimainen, kenties myös huumorintajuinen, mikäli hevosesta vain niin voi sanoa. Kaiken kaikkiaan Antti on erittäin persoonallinen tuttavuus, joka tuo olemuksellaan tallielämän arkeen hieman enemmän valoa ja pilkettä.

Ratsuna Antti on eloisa ja eteenpäinpyrkivä pakkaus, joka tuntuu suorastaan säteilevän energiaa. Eläväinen ori on niin suustaan kuin kyljistäänkin melkoisen herkkä, joten ratsastajalta vaaditaan päättäväisyyden lisäksi vakautta ja pehmeyttä, jotta yhteistyö luistaisi saumattomasti. Vauhtia ei Antilta puutu vaan toisinaan sitä tuntuu löytyvän jopa liikaa, mutta kunhan ratsastaja jaksaa pysyä kärsivällisenä ja hillitä oria puolipidätteillä, on meno varsin mukavaa ja puhuvathan myös tulokset puolestaan. Antilla on ylevät ja lennokkaat askeleet eikä oriilta ryhdikkyyttäkään puutu, mutta vaikka se kuinka muutoin olisi ihanteellinen kouluratsu, ei ori jaksa koulukiemuroita kovin kauaa vääntää vaan kyllästyy helposti. Kyllähän Antti taitava on ja suorituksetkin ovat hyviä kouluratsastuksen parissa, jos ratsastaja vain saa sen mielenkiinnon pysymään yllä koko radan ajan. Esteitä Antti puolestaan sanalla sanoen rakastaa. Sen silmissä syttyy aivan omanlaisensa pilke sen päästessä esteradalle eikä sen ilo voi olla tarttumatta ratsastajaankin. Liikkeiltään Antti on nopea ja notkea eikä hyppytyylissäkään ole valittamista, mitä nyt toisinaan lähestymiset saattavat hieman mennä pieleen, jos ratsastaja ei ole täysillä mukana menossa. Rohkeuttakin orilta löytyy eikä se juuri koskaan epäröi hypätä esteen yli - kaikin puolin Antti on siis vallan erinomainen estehevonen.

Hoidettaessa Antti on pääosin kohtuullisen kiltti ja helppo tapaus käsitellä, mutta toisinaan orilla on pahana tapana pyöriä ympäriinsä ja muutenkin osoittaa rauhattomuuden merkkejä. Välillä se on vähällä talloa varpaille tai liiskata hoitajansa pahemman kerran seinää vasten, vaikka ori muutoin ihmistä asiaankuuluvasti kunnioittaakin. Säikkykin Antti osaa olla ja kovat äänet yhdistettyinä äkkinäisiin liikkeisiin saavat sen helposti hermostumaan, jolloin sen käsittelykin muuttuu kertaheitolla hankalaksi. Tutun ja turvallisen hoitajan seura saa Antin kuitenkin rauhoittumaan nopeasti ja hetkessä säpsähtelevä ori on taas oma sävyisä itsensä, jollaisena se on oikea unelmahoidokki. Nuorempana se oli tällainen unelmahoidokki huomattavasti harvemmin kuin nykyään, mutta onneksi näemmä paksukalloisinkin hevonen oppii rauhoittumaan ja käyttäytymään iän ja kokemuksen myötä.
Eläinlääkärin, kengittäjän ja muiden mahdollisten vieraampien henkilöiden kanssa Antti käyttäytyy siivosti eikä tällä saralla juurikaan ongelmia aiheuta, mutta vaikeuksia riittää kuljetusautoon lastaamisen parissa sitäkin enemmän - Antti ei millään tahtoisi kävellä koppiin sisälle ja vielä vähemmän sieltä ulos. Vaatiikin melkoista taituruutta saada väkivahva ja älykäs ori suostuteltua kävelemään ramppia pitkin autoon ja tämä lähes mahdotonta onkin, ellei taivuttelussa ole mukana joku sellainen ihminen, johon Antti täysin luottaa. Iän ja ennen kaikkea kokemuksen myötä tämäkin on onneksi helpottunut, mutta etenkin ensimmäiset kisareissut olivat melkoista tuskaa. Antin voikin sanoa olevan melko lailla yhden ihmisen hevonen - muiden kanssa se saattaa kyllä käyttäytyä hyvin ja toimia ratsunakin moitteettomasti, mutta vasta luotettavan oman ihmisensä seurassa ori on parhaimmillaan.

Kisapaikalla ori saattaa hermoilla pienistä ja tanssahdella ympäriinsä, sillä ympärillä mahdollisesti häärivät ihmis- ja hevoslaumat sekä kovat äänet saavat sen pinnan kireälle. Pieni talutuslenkki syrjemmälle saa Antin kuitenkin yleensä rauhoittumaan ja hälinän keskelle palattuaan se lähinnä mielenkiinnolla seurailee muiden touhuja ja pysyy itse paikallaan. Itse kisasuoritukseen ori keskittyy hyvin, joskin ratsastajan mahdollinen epävarmuus saattaa tarttua ratsuunkin ikävällä tavalla. Ratsastajalta siis vaaditaankin ehdotonta varmuutta ja itseluottamusta, jotta Anttikin saman kykenisi saavuttamaan.
S U K U T A U L U

   Star Theme's Alfonso Alté Allergo (evm)
Carmila (evm)
Diabolica Diabolicum (evm)
Markitz II (evm)
   Akkord's Nabone
KTK-II, VIR MVA Ch.
My Name Is Bond
KTK-III, Ch.
Lauritz (evm)
Lady Marmelade (evm)
Nadine Tanzer
KTK-III
Marsaller (evm)
Bennica (evm)


J Ä L K E L Ä I S E T

trak-t. Berlin Skies AIR (ERJ-II 11/14), s. 16.11.2013, e. Breakaway COS , om. coupie
trak-o. Prosper Aeris, s. 20.03.2014, e. AG Prestige xx, om. Nonshein, Eeva T.


VALMENNUKSET & PÄIVÄKIRJA

28.2.2015, päiväkirjamerkintä
Huomenna aion ilmoittaa Antin esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen, johon koen oriin vihdoin olevan valmis - toisin sanoen koen sen vihdoin olevan rauhoittunut tarpeeksi, että kehtaan viedä sen yleiselle paikalle näytille ja arvioitavaksi. Antin kisaura porrastetuissakin on saatu päätökseen ja molemmista jälkeläisistä on kuoriutunut hirmu hienoja huippusuorittajia, Bea jopa palkittiin toisella palkinnolla samaisessa laatuarvostelussa alkutalvesta! Ehkä siis vihdoin olisi aika mittauttaa isäpapankin estelahjat.
Toivottavasti kaikki menee hyvin, sillä edelleen kauhuissani muistelen nuorten puoliveristen laatuarvostelua, jonne vein Antin sen ollessa 5-vuotias. Jätimme kokeen kesken, sillä Antti käyttäytyi kuin mikäkin sekopää ja kaahasi ympäri aluetta hoitajaraukka perässään. Kaiken kruunasi se, että Antin lastaaminen takaisin traileriin oli ehkä haastavin tilanne, mihin olen pitkällä hevostelu-urallani törmännyt. Keräsimme sentään melkoisen yleisön seuraamaan tragikoomista tapahtumaa. Mutta ei ole huonoa julkisuutta, on vain julkisuutta, vai kuinka se menikään... Silloin tuli kotimatkalla pyyhittyä useampikin kyynel silmäkulmasta ja päätin jo ruunata komean mutta villin orini. Onneksi annoin ajatuksen hautua, sillä juuri niihin aikoihin Antti alkoi vähitellen loistaa esteiden parissa ja väläytteli merkkejä sellaisesta potentiaalista, että sen ruunaaminen olisi ollut aivan järjetön sääli. Päätin antaa orille vielä toisen - ja sen jälkeen kolmannen ja neljännen - mahdollisuuden ja onneksi tein näin, sillä Antista kasvoi kuin kasvoikin melkein täysipäinen tapaus.
Ja tässä me nyt ollaan, ilmoittautumislomake täytettynä yhteen virtuaalimaailman arvostetuimmista laatuarvosteluista! Toivottavasti Antti ei heittäydy nostalgiseksi ja esimerkiksi kieltäydy nousemasta trailerin kyytiin kun ensi kuussa on lähdön aika.

28.2.2015, estevalmennus, valmentajana Lotte
Valmennusviikonloppuni jatkui tänään Airlea Sporthorsesissa estevalmennusten parissa, valmennettavanani oli Scilla yhdessä trakehner-oriinsa Antin kanssa. Ratsukko verrytteli itsenäisesti sillä välin, kun kokosin ratsukolle jumppasarjan. Annoin ratsukon lämmitellä sarjalla muutamien hyppyjen ajan ja samalla katselin itse hieman ratsukon yhteistyötä. Antti vaikutti todella innokkaalta tapaukselta, jolta löytyi upeat ja lennokkaat askeleet. Rakensin pikaisesti ratsukolle esteradan, jota lähdimme harjoittelemaan.

Tänään erityisesti pidimme silmällä lähestymisiä esteille. Antti liikkui ketterästi esteeltä toiselle, tosin silloin kun orille tuli kiire, tiet tahtoivat olla hieman huonot. Lähdimme Scillan kanssa hidastamaan orin tempoa puolipidättein ja hakemaan tiet esteille tarkasti. Ratsukko alkoi pikku hiljaa mennä paremmin ja paremmin. Oli aika antaa pieni levähdystauko molemmille ja sillä välin nostin esteitä 130cm korkeuteen. Tänään tarkoituksena ei edes ollut nostaa esteitä kovinkaan korkealle, vaan kiinnittää huomio teihin. Nyt ratsukko tuli vielä sarjan muutamaan otteeseen, jolloin meno näytti jo todella hyvältä. Aloimme lopetella valmennusta ja ratsukko jäi jatkamaan loppuverryttelyitään minun lähtiessä kotiin. Kyseessä oli todella kehityskelpoinen ja osaava kaksikko!

13.12.2014, estevalmennus, valmentajana Bertta
Sain valmennettavakseni tänään esteratsastusharjoitusten parissa trakehner-ori Antin ratsastajansa Scillan kanssa. Tämä kyseinen ratsukko oli minulle aivan uusi tuttavuus, joten koko valmennuksen alkuosan tutustuin aivan rauhallisesti Scillaan ja innokkaan, yhteistyöhaluisen näköiseen Anttiin!
Oitis alkukäyntien, ja tottakai myös -ravienkin johdosta pyysin Scillan ottamaan Antin kanssa parit laukkakierrokset koko maneesin uraa pitkin. Puhe oli rauhallisesta laukasta, mutta Antti oli tietysti todella innokkaalla tuulella ja pyyhälsi pitkää ja ryhdikästä laukkaa vähän liiankin lujaa vauhtia. Scilla siis joutui kunnolla pidättelemään kimoa ratsuaan, ja niin hevonen että ratsastajakin joutuivat töihin tempon säätelemisen suhteen.
Scilla ja jo nyt hikiseksi itsensä laukannut Antti pitivät käyntitauon pitkien ohjien kanssa sillä aikaa kun minä kasasin kentän keskelle esteitä, joita olisi siis tällä kerralla tarkoitus hypätä ratana. Asettelin ensin suunnilleen maneesin toisen pitkän sivun puoleen väliin kahden esteen linjan. Esteiden välissä oli tarkoitus olla noin viisi laukka-askelta, mutta epäilimme Scillan kanssa, että Antin kanssa siihen mahtuu vain neljä askelta.
Sitten kun vihdoin alettiin hyppäämään tätä juuri kasaamaani esterataa, esteet olivat vain kahdeksankymmentä senttimetriä korkeita, joten sen korkuisien esteiden hyppääminen sujui kuin sujuikin ratsukolta kuin vettä vaan! Kahden esteen linjan lisäksi rata koostui kolmen esteen jumppasarjasta, lävistäjän okserista ja lyhyen sivun pystystä.
Esteet nousivat pian jopa metrin korkuisiksi ja silloin etenkin tiukat kaarrokset ja kurvit tuntuivat hankaloittavan Scillan ja Antin menoa, mutta kieltoja ei tullut ollenkaan koko valmennuksen aikana. Muutama lähestyminen näytti hieman ongelmalliselta, mutta näppärä ori suoriutui niistäkin kunnialla. Lopuksi esteet nostettiin noin 140 senttimetrin korkeudelle. Näillä esteillä Scilla pidätti Anttia jo vähän rankemmalla kädellä. Siitä huolimatta ratsukon meno näytti todella kivalta ja Antti vaikuttikin melkeinpä täydelliseltä estehevoselta!

27.4.2014, estevalmennus, valmentajana Cery
Antti oli heti lämmittelyssä energinen ja kulki eteenpäin kehottamatta. Ratsastaja sai ensin tehdä temmonvaihteluja puomien kanssa isoilla ympyröillä jotta ori saatiin vetreäksi ja hyvin kuulolle. Välillä Antti ei reagoinut halutulla tavalla, eli ei hidastanut vaan jatkoi täyttä höyryä eteenpäin. Niinpä ratsukko jätti hetkeksi puomit pois ja ratsastaja sai istua isolla pääty-ympyrällä harjoitusraviin.
Ratsastajan täytyi kontrolloida lonkkiaan ja rutistaa vatsalihakset äärimilleen. Hevoseen on huomattavasti helpompi vaikuttaa kun istuu satulassa eikä kevennä. Ratsastajan oli hyvä tietää, että se ei tule pärjäämään orille esteillä, jos se ei tottele sitä sileälläkään. Antti oli selvästi herkkä painoavuille, mutta kuumui sitä enemmän mitä enemmän tempoa haluttiin hidastaa. Se oli kuitenkin kuulolla, reagoi ohjaan, istuntaan ja pohkeeseen. Ratsukko jatkoi kavaleteilla ja pienillä pystyesteillä. Välillä Antti otti esteen jälkeen pientä lähtöä.
Ratsastajaa neuvottiin kääntämään hevonen pienelle ympyrälle ja ottamaan se takaisin alle, vasta sitten seuraava este. Neljä estettä eli kaksi pystyä ja kaksi ristikkoa oli sijoitettu kahdeksikolle. Laukanvaihdot tulivat Antilta täysin moitteettomasti, mutta ei automaattisesti. Muutaman kerran väärä laukka jatkui, ratsastajan täytyi keskittyä vaihtamaan laukka esteen päällä. Asettelu oli siinä mielessä haastava, että Antti ei ehtinyt keskittymään mihinkään muuhun kuin itse työhön. Niinpä saimme nähdä upeita ja tyylipuhtaita hyppyjä. Lopuksi ratsukko hyppäsi 130 cm okserin lävistäjällä ja kaksi 150 cm pystyä suoralla. Etenkin viimeset hypyt onnistuivat hyvin, Antti keskittyi ja kuunteli ihan eri tavalla kuin alkutunnista. Se alkoi myös selvästi väsyä. Saimme hyviä tuloksia ja ratsukko hyvän mielen!

20.3.2014, estevalmennus, valmentajana Julle
Tällä kertaa valmennettavanani olivat Scilla ja trakehner-ori Antti. Laitoin ratsukon alkuverryttelemään isolle pääty-ympyrälle, jossa oli viuhkassa puomit. Aluksi Antti kaatui hieman sisäpohkeen päälle, mutta se korjaantui muutaman ympyrän jälkeen.
Verryttelyjen jälkeen aloimme tulemaan innaria. Aluksi Antti yritti saada laukka-askelta väliin, mikä oli aivan mahdotonta eikä orille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kieltää. Seuraavalla kerralla Antti tulikin esteet hyvin, vaikkakin liioitellulla ilmavaralla.
Innarilta siirryimme hyppäämään trippeliä. Nyt Antti tuli helposti hieman pohjaan, joten muistutin Scillaa pidätteistä. Hyppypaikka parantui muutaman muistutuskerran jälkeen.
Viimeiseksi pyysin ratsukkoa tulemaan innarin ensiksi ja siitä jatkamaan sitten trippelille. Innarille Antti pääsi hieman kaahamaan, mutta ponnistuspaikka oli silti ihan hyvä ja hypyistä tuli nättejä. Trippelillekään ei ollut ongelmaa, Scilla ratsasti hyvin pidätteitä mutta myös pohkeella eteenpäin, jolloin Antti pysyi juuri sopivassa laukassa ja hyppäsi oikeasta paikasta. Siihen olikin sitten hyvä lopettaa, joten annoin luvan ottaa loppuverkat.
K I S A K A L E N T E R I

Antti kilpailee porrastetuissa kilpailuissa ja on esteratsastuksessa tasolla 11. Katso tarkemmat pisteet VRL-profiilista.

ERJ-II 31.3.2015: 7,5 + 40 + 15 + 22 + 15 = 99,5 p.

Vain sijoitukset merkitty!

10.11.2013 Marike, ERJ, 130cm, 4/50
17.11.2013 Koston Suomenhevoset, ERJ, 130cm, 3/50
19.11.2013 Koston Suomenhevoset, ERJ, 130cm, 5/50
19.11.2013 Yemene, ERJ, 130cm, 1/40
19.11.2013 Yemene, ERJ, 140cm, 5/40
21.11.2013 Koston Suomenhevoset, ERJ, 130cm, 4/50
22.11.2013 Mewian Welsh, ERJ, 130cm, 7/50
23.11.2013 Venice, ERJ, 130cm, 4/30
26.11.2013 Venice, ERJ, 130cm, 5/30
26.11.2013 Airlea, ERJ, 140cm, 4/30
28.11.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 4/33
29.11.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 3/33
30.11.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 5/33
04.12.2013 Airlea, ERJ, 140cm, 2/40
04.12.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 3/37
06.12.2013 Skurvash, ERJ, 140cm, 1/30
06.12.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 5/50
07.12.2013 Bellgrove, ERJ, 140cm, 6/38
08.12.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 5/50
08.12.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 6/50
09.12.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 4/50
10.12.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 2/50
12.12.2013 Kilpailukeskus Ginger, ERJ, 140cm, 2/66
16.12.2013 Kilpailukeskus Ginger, ERJ, 130cm, 4/64
17.12.2013 West Coast Warmbloods, ERJ, 140cm, 1/30

18.12.2013 Cresendo, ERJ, 140cm, 3/50
20.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 140cm, 3/30
25.12.2013 Sonic Warmbloods, ERJ, 140cm, 2/100
26.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 140cm, 1/30
26.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 140cm, 5/30
27.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 140cm, 5/30
27.12.2013 Sonic Warmbloods, ERJ, 140cm, 6/100
07.01.2014 Jadessa Warmbloods, ERJ, 140cm, 3/34
17.01.2014 Kilpailukeskus Ginger, ERJ, 140cm, 3/31
19.01.2014 Kilpailukeskus Ginger, ERJ, 140cm, 2/31
31.01.2014 Sahne Stud, ERJ, 140cm, 4/30
06.02.2014 Solo, ERJ, 140cm, 4/40
07.02.2014 Solo, ERJ, 140cm, 4/40
16.02.2014 Trushes, ERJ, 140cm, 6/40
25.02.2014 Tuuliharja, ERJ, 140cm, 7/50
04.04.2014 Whispering Heaven, ERJ, 130cm, 1/30
07.04.2014 Whispering Heaven, ERJ, 130cm, 3/30
K U V A G A L L E R I A

     
© Roshoeve

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!