Historiaa

Airlea näki ensimmäisen kerran auringonvalon vuoden 2004 alkukeväällä, perustajinaan minä sekä pitkäaikainen ystäväni Milla. Vuoden loppuun mennessä talli kuitenkin jäi yksin minun harteilleni, joskin Millan hevoset jäivät edelleen rikastuttamaan hevoskantaamme, muun maussa komeat puoliverioriit Dorian Gray AG sekä Dawn's Fake It. Airlean ensimmäisiin hevosiin lukeutunut Greymask's Almaz löytyy yhä edelleen tallista, villistä orinuorukaisesta koko tallin keulakuvaksi tosin muuttuneena. Almaz onkin niittänyt mainetta ja mammonaa kuluneiden vuosien aikana ja noussut koko tallin suosikkipojaksi.

kuva

kuva

Varsin pieni hevoskatraani kasvoi parin vuoden kuluessa monikymmenpäiseksi laumaksi, mutta välillä hevosmäärä on käväissyt melkoisen alhaallakin.
Hevosiani en kuitenkaan ole suuremmin raaskinut myydä eteenpäin vaan ennemminkin sijoittanut muun muassa tallin omia kasvatteja ulkomaille kehittymään. Airlea on läpi koko historiansa tehnyt tiivistä virtuaalista yhteistyotä kahden saksalaisen puoliverisiittolan kanssa ja keskinäinen hevosvaihtomme onkin ollut vilkasta: omat hevosemme ovat olleet ratsutuksessa Saksassa ja tulleet takaisin entistä hienompina ja Saksasta meille on taas tullut suhteellisen valmiita paketteja kisaukseen ja jalostukseen, muun muassa GP-tason kilparatsut holsteintamma Scarletta sekä holsteinori Elektrisches Roulette.

Aikaisemmin suurin osa hevosistani oli ollut omistuksessani jo monia vuosia ja lähes kaikki niistä edustivat vanhempia, niin suosittuja kuin hieman tuntemattomampiakin, sukulinjoja. Muutoksen tuulet viuhuivat vihdoin ja viimein Airleassakin syksyllä 2013, jolloin talliin muutti melkoinen lauma tuontihevosia Saksasta ja Puolasta. Kasvatteja on kautta linjan syntynyt vuosittain muutaman kymmenen verran eikä tahti tästä mitä luultavimmin juurikaan tule kiihtymään. Pyrin pitämään kaikki kasvattini itselläni kunnes niiden peruskoulutus on saatettu loppuun, osalla aloitan myös kisaamisen ennen kuin ne alkavat etsiä uutta kotia. Kasvattejamme onkin loytynyt monista maineikkaista talleista Mäntysuosta, Evergreysta ja Cirion Studista alkaen.

kuva

kuva

Hevosten ikääntyminen

Koska Airlean hevoset ovat syntyneet hyvin eri aikoina - osa vuonna 2000 ja osa vuonna 2014 - ei tallilla voi aivan normaalia ikääntymistä, kuten VHKR tai VARL, käyttää. Pääsääntoä ei juurikaan ole: hevoset ikääntyvät juuri niin kuin sillä hetkellä parhaalta tuntuu. Jokaisen hevosen omalla sivulla on kuitenkin maininta ikääntymistavasta tai senhetkinen ikä on mainittu.

Tallialueesta

Airleaa ei kovinkaan pieneksi talliksi voine luonnehtia - loytyyhän tallia asuttamasta monta kymmentä hevosta ja määrä sen kuin kasvaa kasvamistaan. Tallin puitteet ovatkin siis sen mukaiset. Tallialueeseen lukeutuu itse tallirakennusten (ks. alta) lisäksi kahtia jaettu varsin kookas kenttä, joka on tosin kisojen ajaksi helposti yhdistettävissä yhdeksi suuremmaksi kentäksi.

Pihapiiristä löytyy lisäksi suuri maneesi katsomoineen: katsojia mahtuu yhteensä nelisen sataa kappaletta, kävelytyskone jos toinenkin valmennuksen apurina sekä koko joukko suurimmaksi osaksi hiekkapohjaisia tarhoja unohtamatta kahta jättimäistä kesälaidunta kauempana. Tallin mailla risteilevät ratsastusreitit, joille väriä antavat idylliset maalaismaisemat järvineen. Läheisin järvi sopii loistavasti myos hevosten uittamiseen, kunhan muistaa ottaa huomioon järven lähiston muut asukkaat.
» Katso tallialueen pohjapiirros

kuva

kuva
Photos © Ballena Vista Farm

Tallirakennuksista

Tallirakennuksia on yhteensä kolme: suuremman puoleinen keskustalli sekä kaksi pienempää tallia. Pienemmät tallit ovat alle kymmenen vuoden ikäisiä rakennuksia valkoisine seinineen, punaisine tiilikattoineen ja kaikkine hevosille (ja hevosenomistajille) suunnattuine nykyaikaisine mukavuuksineen.

Keskustalli on sitä vastoin vanhanaikaisempi, joskin viime vuosina täysin remontoitu rakennus, joka on jo lähes seitsemän vuosikymmenen ajan toimittanut virkaa hevosten asumuksena. Keskustalli henkiikin monikymmenvuotista historiaansa ja luo aivan omanlaisensa tunnelman tallille.

Karsinoiden perusvarustukseen kuuluvat muun muassa syöttoastia, vesiautomaatti, suolakivi sekä heinäverkko, tarpeen mukaan myos erilaisia hevoskohtaisia virikkeitä. Keskustallia lukuun ottamatta hevosten varusteet ja hoitovälineet löytyvät karsinan edestä mahdollisimman siistissä järjestyksessä, jossa ne myos tulisi pitää. Keskustallissa varusteita varten on erityinen satulahuone, jonka yhteydessä on samalla tallilaisten käyttoon tarkoitettu oleskelutila sekä wc.

Karsinoita, joiden jokaisen koko on 3,2m x 4,0 m lukuun ottamatta suurempia varsomiskarsinoita, löytyy yhteensä liki 50 kappaletta, kaksi pesukarsinaa mukaan lukien. Lähiaikoina tallialueelle tullaan rakentamaan vielä neljäs tallirakennus paisuvan hevosjoukon majoittamiseksi. Uudessa tallissa tulee olemaan 20 tilavaa karsinaa. Tallirakennus tulee valmistumaan kesällä 2014.
» Katso keskustallin pohjapiirros