TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE
KRJ I, YLA3
H.T Chinook


  Nimi    : H.T Chinook
  Rotu    : Hannover
  Sukupuoli    : ori
  Syntynyt    : 15.01.2004 (17-v.*)
  Säkä    : 167 cm
  Rekisterinumero    : VH05-011-4913
  Kasvattaja    : Haltian kartano
  Omistaja    : Airlea
  Koulutustaso    : ko: Grand Prix
  Painotus    : koulu
*Niko on täyttänyt 3v. helmikuussa 2004, 8v. huhtikuussa 2005

L U O N N E K U V A U S

H.T Chinook eli Niko saapui Airleaan vuoden 2005 alussa sen edelliseltä omistajalta Jaanalta, sillä eihän myytävänä ollutta oria voinut vastustaa: ulkomuodoltaan upea ori oli kisannut aikaisemmilla omistajillaan kiitettävällä menestyksellä, jättänyt muutaman hienon jälkeläisen ja lisäksi Nikolla on aivan optimaalinen suku; sen isä on hannover-ori Hamlet, kun taas emänisä Rembrant ei lainkaan suotta ole kuuluisa. Niko oli siis hieno löytö kasvattamaan tallin jo ennestään suurta orikantaa ja tältä hevoselta odotan paljon myös tulevaisuudessa.

Luonteeltaan Niko on melkoisen leppoisa kaveri, joka ei turhia paineita ota eikä ympäriinsä sähläile. Hieman hankala se kyllä osaa olla ja orimaisiakin piirteitä tarvittaessa löytyy. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin melkoisesta herrasmiehestä, joka ei koskaan suurempia ongelmia aiheuta vaikka päänvaivaa silloin tällöin hoitajalleen tuottaakin pienillä tempauksillaan. Hoidettaessa ori on pääosin oikein kiltti tapaus, mutta aivan kokemattomien käsiin sitä ei siltikään voi jättää. Niko aina toisinaan osoittaa mieltään kapinoimalla hoitajaansa vastaan ja usein kerjää huomiota esimerkiksi kuopimalla maata jalallaan. Se osaa olla myös hieman varomaton pienempien ihmisten kanssa ja tarvii välillä melko ronskitkin otteet, jotta se ei aivan päälle kävisi: Nikolle täytyy puhua hevosten kielellä ja toisinaan hieman ravistella sen orimaista egoa, jotta se ei aivan suunnattomaksi pääse kasvamaan.
Tarhasta haettaessa ja muutenkin oriin kanssa ulkona liikkuessa Niko käyttäytyy oikein hyvin, vaikka muut hevoset ja vähän muutkin elävät olennot sitä suunnattomasti kiinnostavatkin ja aina tekisi mieli tehdä tuttavuutta ties minkä otuksen kanssa. Etenkin oman tallipihapiirin ulkopuolella Niko on mitä mukavin hevonen käsitellä, kotona se saattaakin välillä heittäytyä hetkellisesti oikeaksi känkkäränkäksi.
Monet oudommat erikoistilanteet kuitenkin saavat Nikon helposti hermostumaan ja yksi pahimmista on kengitys: kengittäjälle onkin tutun hoitajan pakko lähteä mukaan koko ajaksi pitämään kaviosta kiinni, muuten Niko saattaa käyttäytyä kuin pahainen kakara.
Kisapaikoilla Niko kuitenkin hillitsee hermonsa hyvin ja on mitä mainioin kisakaveri, usein miltei ratsastajaa rauhoittavalla tavalla. Hieman se tietty pörhentelee kisapaikan tammoille, mutta sen kummempaa äksöniä se ei aiheuta.

Ratsuna Niko on eteenpäinpyrkivä ja herkkä, joidenkin mukaan liiankin herkkä mutta usein kyse on ratsastajasta: jos orille antaa määrätietoisesti tarvittavat avut, se kyllä työskentelee herkeämättä niiden mukaan, mutta hämääntyy helposti sekavista avuista ja toisinaan saa näin ratsastuksesta aikaan melkoisen sirkuksen. Koulu on selkeästi oriin laji, varsinkin sen kootut askellajit ovat erityisen näyttäviä, vaikka lisätyissä tietty lennokkuus usein jääkin uupumaan. Vähitellen kuitenkin tämänkin suhteen asia on parantunut, kaiken kaikkiaan Niko on etenkin nykyään tasaisen hyvä vähän kaikessa kouluratsastukseen liittyvässä. Nikon selässä on aina ilo istua - sillä on takuulla tallin mukavimmat askeleet, jopa harjoitusravi on mukavan pehmeää! Hieman oriin koulutyöskentelyssä on tosin parannettavaa, mutta koko ajan Niko kuitenkin kehittyy, sillä ori on halukas oppimaan uutta ja sen kanssa on aina ilo työskennellä.
Maastossa Niko on energinen ja tykkäisi hullutella enemmänkin, mutta pysyy kuitenkin erittäin hyvin käsissä vaikka monin tavoin antaakin ymmärtää, että haluaisi päästellä höyryjä ulos. Usein tämä onkin ihan fiksua oriin kanssa, sillä se tuntuu riehakkaisen maastolenkkien jälkeen olevan mielettömän rauhallinen ja tyytyväinen pitkän aikaa.

S U K U T A U L U

   Hamlet KRJ-II, KTK-I Grandios (evm) Graf (evm)
Kelina (evm)
Sacramento (evm) Olympic II (evm)
Für Elise (evm)
   R.M. Jasmin KTK-II Rembrant Schenkfelt (evm)
Ramina II (evm)
Reseda Ines Chale (evm)
Drina Edita (evm)


S U K U S E L V I T Y S

Isänisä Grandios oli komea ruunikko hannoverori, joka kilpaili koulussa vaativalla tasolla, lähinnä tosin vain kotimaassaan Saksassa. Grandiosin kisaura ei välttämättä aivan huippu ollut vaikka ori pitkään kilpailikin, toki se muutaman sijoituksen kaappasi itselleen vaativistakin luokista, mutta estetähdeksi siitä ei ollut. Tammanomistajia näpsäkkä ja leikkisä ori kuitenkin veti puoleensa, sillä sen rakenne ja ulkomuoto yleensäkin oli varsin valloittava: sukat kaikissa jaloissa ja kaunis tähti otsassa olivat omiaan herättämään huomiota. Grandios onkin jättänyt varsin hienoja jälkeläisiä jälkeensä vaikka sen oma ura olikin vain kohtalainen, eikä Nikon ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattu isä Hamlet tee juurikaan poikkeusta tästä.
Isänisänisästä Grafista tiedän varsin vähän, se lienee syntynyt Saksassa mutta elänyt suurimman osan elämästään Puolassa, josta se lähes eläkeikäisenä tuotiin takaisin synnyinmaahansa. Puolassa orilla kisattiin jonkin verran kouluratsastuksen parissa, mutta menestyksestä ei juurikaan ole tieto kiirinyt tänne asti. Grafin jälkeläisistäkään minulla ei suuremmin ole tietoa, Grandiosin lisäksi vain sen täysveli Garfieldo on tuttu näky kisakentillä ja sukutauluissa.
Isänisänemä Kelina on sekin melko tuntematon täällä Suomen kamaralla, mutta tamman kotimaassa Saksassa sitä näkyy harvinaisen usein hevosten sukutauluissa: ilmeisesti tamma on siis melkoinen periyttäjä. Luonteeltaan tamma kuuluu olleen melko kipakka ja hankalakin, mitä sitten on tasoitettu rauhallisilla oreilla.

Isänemä Sacramento on tapauksena hyvin paljon Grandiosin tapainen: sen oma kisaura ei ollut kovinkaan kummoinen, muutama sijoitus siellä täällä, mutta se on kuitenkin jättänyt jälkeensä monia hienoja jälkeläisiä, jotka ovat pärjänneet erinomaisesti. Sacramentolla, joka oli eloisa ja hieman arvaamatonkin tamma, kisailtiin enimmäkseen vain helpommissa koululuokissa ihan kohtalaisella menestyksellä, mutta vain muutaman kerran se starttasi vaativissa luokissa. Enimmäkseen Sacramentoa käytettiin jalostukseen.
Isänemänisä Olympic II on kuuluisan Olympic -oriin jälkeläinen. Orista povailtiin suuria, onhan sen isäkin olympiatasolla kilpaillut ja menestynyt, mutta osittain se hieman petti lupauksensa eikä pärjännyt kansainvälisillä kentillä lähellekään yhtä hyvin. Saksassa se kuitenkin niitti mainetta kiitettävästi ja on edelleen toivottu ori sukutauluihin. Luonteeltaan Olympic II oli sähäkkä ja temperamenttinen ori, joka tiettävästi osasi aiheuttaa harmaita hiuksia omistajalleen tuon tuosta, ja nämä piirteet näyttävät toistuvan sen jälkeläisissäkin varsin monivivahteisella tavalla.
Isänemänemä, Beethovenin sävellyksen mukaan nimetty kimo tamma Für Elise, oli nimensä mukaisesti varsin sointuisa tamma. Sen kisamenestys jäi varsin mitäänsanomattomaksi sillä tammalla ei pitkään kisattu vaan annettiin sen keskittyä siitostamman rooliin, mutta välillä se pääsi vielä vanhemmallakin iällä näyttämään taitojaan opetusmestarina toimiessaan. Luonteeltaan Für Elise oli erittäin sopuisa ja kiltti, joten se tasoitti erinomaisesti Olympic II:n geenejä.

Emänisänisä Schenkfelt, kuuluisan Rembrantin isä, on itsekin Saksassa varsin kuuluisa hannoverori. Schenkfelt tosin oli kunnostautunut juuri esteratsastuksen puolella kuten Rembrantikin, kisaten jopa 150cm tasolla, mutta liikettä ja lennokkuutta orilta löytyi myös kouluratsastukseen. Ori pärjäsikin erinomaisen hyvin kisaurallaan ja myöhemmin myös siitosorina. Ori oli varsin haastava luonteeltaan, mutta ulkomuodoltaan aivan omaa laatuaan; Schenkfeltin rakenteellisesti tasosta kertookin se, että sen lukuisista jälkeläisistä kantakirjaan on hyväksytty jopa 90 prosenttia.
Emänisänemä Ramina II taas oli rautias läsipäinen ja sukkajalkainen tamma, joka peri isältään Ramirosilta upeat liikkeet ja tulisen luonteen, joita se selkeästi periytti myös varsoilleen. Hyvin vahvasta luonteestaan huolimatta Ramina II kisasi varsin menestyksekkäästi kouluratsastuksen parissa, startaten ja sijoittuenkin pari kertaa aina GP-tasolla asti.

Emänemänisä Chale oli myöskin varsin loistava kouluratsu ja tuttu nimi koulu-hannoverien sukutaulussa. Se kisasi GP-tasolla asti koulua ja menestyi kansainväliselläkin tasolla, mutta oli samalla oikea unelmahevonen myös luonteeltaan: kiltti ja rauhallinen, todellinen huippukaveri.
Emänemänemä Drina Edita on puolestaan tuntemattomampi nimi, sillä tamma ehti kuolla varsin nuorena, vasta 7-vuotiaana, ja jättää jälkeensä vain kaksi jälkeläistä. Kisakentilläkään tammaa ei ehditty juurikaan näkemään, se starttasi muutamissa helpommissa luokissa ja sijoittui muutaman kerran, mutta suurempaa mainetta se ei ehtinyt niittämään. Luonteeltaan se oli kipakka ja aavistuksen verran hankalakin tapaus, mutta ilmeisen hienoja ja toimivia jälkeläisiä se on kuitenkin jättänyt jälkeensä.

J Ä L K E L Ä I S E T

fwb-o. H.T. Eloquence, s. 09.04.2004, e. Efeito von Kraften, om. Emmi L.
fwb-t. H.T. Antoinette, s.24.04.2004, e. Efeito von Kraften, om. Mia / Moa'u
fwb-t. Chipeca CF, s.25.11.2004, e.Feline CF, om. YT Vlea / Tanja A.
fwb-o. Arizon CF, s.25.11.2004, e. Feline CF, om. Faraway Estate
fwb-t. Patience AIR, s. 06.07.2006, e. Siksak's Unbelievable, om. Elina, Flash Stables
hann-t. Siracusa AIR, s. 31.01.2009, e. R.M. Suprelle, om. Ryss it ! factory
fwb-t. Hazey Jane AIR, s. 01.04.2009, e. D.G Laurel D' Recon, om. Evergrey
hann-t. Charmainelle AIR, s. 29.09.2010, e. R.M. Suprelle
fwb-t. Charmyard Bona Drag, s. 6.12.2010, e. Lazzarella
hann-o. Foehn Winds, s. 01.01.2011, e. Greymask's Francescana, om. Windsor Acres
hann-o. Navajo HRW, s. 10.10.2013, e. Goodbye 99, om. HR Warmbloods
hann-o. Chirico Aeris, s. 24.01.2015, e. Siberia Aeris, om. Gateaway, Tuulia T.


K I S A K A L E N T E R I

13.05.2009 KRJ I, 107p.
22.02.2009 Yleislaatuarvostelu, YLA3-palkinto, 102p.

Niko kilpailee porrastetuissa kilpailuissa ja on kouluratsastuksessa tasolla 11. Katso tarkemmat pisteet VRL-profiilista.

Vain sijoitukset merkitty!

15.03.2004, KRJ, Ajanto, Vaativa B 4/25
02.03.2004, Nienor, KRJ, Helppo B, 4/21
19.03.2004, Wynfor, KRJ, Helppo A, 1/22 !!
24.05.2004, Sleysu, KRJ, Vaativa B, 2/25
24.05.2004, Sleysu, KRJ, Vaativa A, 1/25 !!
05.05.2004, Cee-talli, KRJ, Vaativa B, 2/25
20.03.2007 Vaapukka, KRJ, Va B, 3/40
15.05.2007 Stall Adam, KRJ, Va B, 3/40
15.05.2007 Stall Adam, KRJ, Va A, 3/40
24.05.2007 Rasande, KRJ, Va B, 1/42 !!
26.05.2007 Overtale, KRJ, Va B, 5/60
07.06.2007 Anio, KRJ, Va A, 4/35
07.06.2007 Anio, KRJ, Va A, 6/35
09.06.2007 Travail Noir, KRJ, Va A, 7/66
17.06.2007 Ciabacka, KRJ, Va A, 4/50
22.06.2007 Rinteen Kisakeskus, KRJ, Va A, 4/30
22.01.2009 Cornell Shetlands, KRJ, Va A, 5/60
26.01.2009 Koulukonit, KRJ, Va A, 5/42
24.01.2009 Cornell Shetlands, KRJ, Va B, 5/60
24.01.2009 Keljo, KRJ, Va A, 3/50
25.01.2009 Silence, KRJ, Va B, 2/36
28.01.2009 Heinämäki, KRJ, Va A, 5/30
28.01.2009 Evergrey, KRJ, Va A, 7/54
29.01.2009 Evergrey, KRJ, Va B, 3/54
29.01.2009 Onnen Suomenhevoset, Va B, 2/50
29.01.2009 Hamilton, KRJ, Va A, 5/40
30.01.2009 Evergrey, KRJ, Va A, 7/54
31.01.2009 Evergrey, KRJ, Va A, 4/54
31.01.2009 Stonegarden, KRJ, Va B, 6/40
03.02.2009 Etulinjan Suomenratsut, KRJ, Va A, 7/50
04.02.2009 Arwyn, KRJ, Va A, 4/52
05.02.2009 Arwyn, KRJ, He A, 4/52
05.02.2009 Etulinjan Suomenratsut, KRJ, Va B, 2/50
05.02.2009 Leya Dressagehorses, KRJ, PSG, 1/50 !!
06.02.2009 L'amour aux Chevaux, KRJ, Va B, 1/50 !!
08.02.2009 Arwyn, KRJ, He A, 6/52
07.02.2009 L'amour aux Chevaux, KRJ, Va A, 1/50 !!
10.02.2009 Mix Dressage, KRJ, Va A, 4/40
12.02.2009 Airlea, KRJ, Va A, 3/50

12.02.2009 Villakuja, KRJ, Va B, 3/100
12.02.2009 Cornell Shetlands, KRJ, Va A, 3/60
15.02.2009 Jasmine Lane, KRJ, Va A, 1/50 !!
16.02.2009 Stonegarden, KRJ, Va A, 3/50
17.02.2009 Stonegarden, KRJ, Va A, 2/50
18.02.2009 Virtuaalitalli Razda, KRJ, Va B, 5/50
18.02.2009 Jasmine Lane, KRJ, Va A, 6/50
21.02.2009 Arwyn, KRJ, Va A, 5/52
22.02.2009 Arwyn, KRJ, Va A, 4/52
23.02.2009 Shyalia Farm. KRJ, Va A, 1/82 !!
27.02.2009 D'Aum, KRJ, Va A, 4/40
28.02.2009 Acantha Farm, KRJ, Va B, 3/100
28.02.2009 KRJ-cup, KRJ, Va A, 7/401
01.03.2009 Acantha Farm, KRJ, Va B, 4/50
01.03.2009 Gotham Warmbloods, KRJ, Va A, 2/60
03.03.2009 Gotham Warmbloods, KRJ, Va A, 2/60
03.03.2009 Marceille, KRJ, Va A, 4/50
05.03.2009 Marceille, KRJ, Va B, 1/50 !!
06.03.2009 Marceille, KRJ, Va A, 2/50
13.03.2009 Casandro, KRJ, Va B, 5/60
14.03.2009 Yksityistalli Forest, KRJ, PSG, 1/32 !!
16.03.2009 Virtuaalitalli Rajaton, KRJ, Int. I, 6/50
16.03.2009 Beleza, KRJ, Int. I., 4/30
16.03.2009 Beleza, KRJ, Va A, 3/32
19.03.2009 Heinämäki, KRJ, Va A, 1/36 !!
20.03.2009 Zavier, KRJ, Int. I, 2/30
21.03.2009 Silence, KRJ, Va A, 2/40
21.03.2009 Kisakeskus Zaa, KRJ, Va A, 5/27
21.03.2009 Heinämäki, KRJ, Va A, 4/36
25.03.2009 Jerry, KRJ, Va A, 7/50
26.03.2009 Aworei, KRJ, Int. I, 5/30
28.03.2009 Rowland Trakehners, KRJ, Int. I, 7/50
28.03.2009 Aworei, KRJ, Int. I, 3/30
29.03.2009 Rowland Trakehners, KRJ, Int. I, 2/50
31.03.2009 Rowland Trakehners, KRJ, Int. I, 6/50
05.04.2009 Stonegarden, KRJ, Va A, 6/40
12.04.2009 Daftomor, KRJ, Int. I, 3/30
21.04.2009 Aworei, KRJ, Int. I, 3/30P Ä I V Ä K I R J A


Helmikuu 2009, nousukiitoa!
Alkuvuodesta lähtien Nikon ura on lähtenyt järjettömään nousukiitoon. Runsas kisatarjonta ihan täällä kotikulmillakin on mahdollistanut vähän rankemman kisausaikataulun: tammikuussa Nikolle kertyi kisoja monta kymmentä! Sijoituksiakin on alkanut tipahdella vaativista luokista varsin helposti ja tahti näyttää vain kiihtyvän. Alkaa tuntua jo epäreilulta kisata vaativassa B:ssä ja A:ssa Nikon kanssa, sen verran usein se vie itselleen kärkisijan. Olenkin vakavissani ajatellut yrittää kehittää Nikoa eteenpäin ainakin intermediaire -tasolle. Itse asiassa olen jo Nikon ilmoittanut muutamaan tämän tasoiseen starttiin, yhden jo ratsastimme läpi - emme kylläkään kovin kummoiselle menestyksellä, taso alkaa vain niissä luokissa olla jo valtavan kova. Menestys kisoissa on kuitenkin ollut melko hurjaa, samoin Nikon saamat prosentit: parhaimmillaan jopa yli 90!
Nikon luonteessa olen ollut näkevinäni taas jonkinlaista rauhoittumista ja vakaammaksi muuttumista, mikä näkyy eritoten kisapaikoilla pyöriessä. Niko tulee nykyään entistä paremmin toimeen tallikavereidensa kanssa eivätkä tammatkaan enää juuri koskaan aiheuta mitään machokohtausta, vaikka vielä vuosi sitten niin saattoi välillä käydä ja Niko yksittäisissä egoilupuuskissaan oli repiä hermoni riekaleiksi.
Yksi uusi jälkeläinenkin on Nikolle siunaantunut, Siracusa AIR - vihdoinkin sain sen hannovertyttökaverin Airleaan. :) Siracusa sai kivan kodin itselleen Acanthan Salliksen luona ja me molemmat Nikon kanssa odotamme pikkutammalta paljon!

Syyskuu 2008, Niko taas kotona keräämässä ruusukkeita
Alkukesästä Niko tuli takaisin Suomeen Saksasta, tällä kertaa muutos orissa ei ollut yhtä huomattava kuin edellisellä kerralla mutta jotain pientä oli taas havaittavissa. Niko oli entisestään taas rauhoittunut ja ikään kuin aikuistunut: enää se ei säpsähtele pienille tai säiky maastossa juuri mitään, vaan suhtautuu erittäin rauhallisesti ympärillään tapahtuviin asioihin. Eloisuus ja se tietty pilke silmäkulmassa ovat kyllä edelleen tallella, onneksi, en minä Nikosta mitään nössöä kuitenkaan tahdo. :-)
Edessä on taas muutama kisa lokakuusta lähtien, tällä kertaa aloitan helpommilla luokilla ja siitä sitten noustaan hiljalleen. Saksassa Nikon kanssa treenattiin myös sen heikompia kohtia, mutta vieläkään sen kootut askellajit eivät ole tarpeeksi hyviä ja näyttäviä. Tarkkaavaisuutta orille on tullut huomattavasti lisää ja nykyään se kuuntelee ratsastajaa koko ajan paremmin, mistä olen erittäin tyytyväinen. Kaikenlainen sähläys on taaksejäänyttä elämää Nikon kohdalla.
Nikon jälkeläisistä on myös kasvanut varsin hienoja yksilöitä, esimerkiksi Patience AIR on niittänyt mainetta ja mammonaa Flash Stablesin Elinan käsissä. Tuleviltakin varsoilta siis odotan paljon, pitäisi vain hankkia pari hannovertammaa Nikon kavereiksi. :)

Heinäkuu 2007, taas pieni loukkaantuminen
Loukkaantumiset tuntuvat vainoavan Nikoa ja välillä tekisi jo mieli luovuttaa oriin suhteen, siirtää se takapihan koristeeksi vain jalostuksen pariin, mutta jonkin käskee vielä yrittämään. Oriissa on kuitenkin niin paljon potentiaalia etten vielä tahdo antaa periksi. Eilen Niko onnistui telomaan itsensä kuljetuskopissa kaikista kuljetussuojistaan huolimatta sen verran pahoin, että loppukesän kisat on peruutettava. Keväällä saatiin kyllä jo sen verran menestystä kasaan, lähemmäs kymmenen sijoittumista ja muutenkin hyviä startteja ja kokemuksia, ettei hommaa voi tähän täysin kuitenkaan jättää. Tallihenkilökunnan kanssa päätimmekin siirtää Nikon väliaikaiselle varhaiseläkkeelle ja katsella hommia uudestaan pienen tauon jälkeen. Nyt loppukesäksi siirrän Nikon kesälaitumille peuhaamaan, syyskuussa se lähtenee taas Saksaan harjoittelemaan ja kuntoutumaan. Tällä kertaa vain muutama muukin hevonen lähtee mukaan, ainakin Almaz, Süeno ja Cobalt, sillä Airleassa on syksyllä edessä suurempi talliremontti ja kaikki ison tallin asukit pitäisi saada sijoitettua muualle ainakin kahdeksi kuukaudeksi. Onkin siis hieno juttu, että saan ainakin nämä neljä pois alta ja vielä hyviin käsiin. :)

Toukokuu 2007, kisoja Nikon kanssa
Talvella olin oikeassa Nikon suhteen, sen kanssa ollaan edistytty aivan valtavasti ja vihdoin se alkaa näkyä myös kisasuorituksissa. Alkujaan Niko hieman stressasi kisapaikkoja, mutta nyttemmin sen suhtautuminen on paljon rennompaa eikä se juurikaan hötkyile hälinästä ympärillään. Näin oli myös Stall Adamin kisoissa 15. päivä kuluvaa kuukautta. Niko oli kyseisissä kisoissa ehdottomasti parhaimmillaan ja se sijoittuikin peräti kaksi kertaa, myös vaativassa A:ssa! Rata oli täysin puhdas, Niko liikkui kuin unelma ja totteli kuin ajatuksen voimalla. Se kulki erittäin nätisti muodossa, vaikkakin etenkin kootussa laukassa olisi ollut vielä parannettavan varaa ainakin omasta mielestäni, mutta ilmeisesti tuomareita se kuitenkin miellytti ja meille lävähti oikein mukavat prosentit, reippaasti yli 70%! Sijoituskin oli kolmas molemmissa luokissa, sekä vaativassa B:ssä että A:ssa. Seuraavia kisoja odotamme molemmat innolla.

Tänään olivat Nikon seuraavat kisat, Stall Adamissa nekin. Tänään ei mennyt vaativa B aivan niin nappiin: Niko säikkyi ja säpsähteli ennen rataa, mikä enteili erityisen huonoa, sillä yleensä Niko on rauhallinen kuin viilipytty. Suorituskin oli aivan tämän mukainen, etenkin, kun Nikon keskiintymiskyky koko ajan herpaantui ja se kiinnitti huomiota aivan vääriin asioihin, kuten kentän laidalla liehuviin ja kahiseviin tuulipukuihmisiin, joiden ohi mennessään ori aina säpsähteli voimakkaasti. Oriin tarkkaavaisuus ei todellakaan ollut huipussaan ja laukanvaihdot tuntuivat hirmuisen hankalilta tänään. No, taaksemme sentään jäi edelleen muutama hevonen eivätkä prosentit nyt niiiin huonot olleet, itse en vain osaa kovin tyytyväinen olla suoritukseen, etenkään kun otaa huomioon edelliset kisamme. Suunta ylöspäin!

Joulukuu 2006, Niko tulee takaisin Suomeen
Niko tosiaan jäi Saksan maalle näinkin pitkäksi aikaa mutta vau, mikä hevonen sieltä tuli takaisin! Oriin karva kiiltää aivan uudella tavalla ja lihakset ovat paremmassa kunnossa kuin ikinä, eikä ori lähtiessäänkään mikään rimppakinttu ollut! Nikon jaloille annettiin Saksassa aikaa ja nyt ongelma näyttää olevan tipotiessään, kaiken lisäksi kollegani starttasi Saksassa Nikolla muutaman kerran vaativissa luokissa, jopa vaativassa A:ssa, ja prosentit ovat alkaneet olla oikeasti todella hyviä - taso vain on ollut niin kova, ettei sijoituksia ole herunut. :-)
Tästä eteenpäin tarkoituksena on nyt hioa minun ja Nikon yhteistyötä, startata muutamassa vaativammassa luokassa ja ennen kaikkea o t t a a    r a u h a l l i s e s t i. En enää tahdo Nikolle sitä vainonneita jalkavaivoja takaisin, joten parempi pelata varman päälle. Huomenissa voisinkin kivuta taas komean ratsuni selkään ja ihmetellä sieltä käsin maailman menoa. Melkein jo pelottaa, millainen koulutykki minulla onkaan käsissäni. :)

Tänään sitten kiipesin Nikon selkään, kuten eilen suunnittelin, ja suuntasimme maneesiin, jossa ensin kävelimme pitkin ohjin rauhallisesti. Ennen pelkäsin Nikon pelästyvän suurehkoa maneesiamme peileineen kaikkineen, sellaisiin se kun ei ollut tottunut ennen Airleaan tuloa, mutta nyt pelkäsin lähinnä Nikon saavan ahtaanpaikankammon - puitteet Saksassa taisivat olla vielä asteen verran isommat ja paremmat kuin meillä täällä Suomessa. :) Niko ei kuitenkaan ollut moksiskaan ja liikkui kuin unelma, kun hiljalleen lähdin sitä kokoamaan. Pidin Nikon koko ajan hereillä menemällä paljon kaarevia uria ja siirtymisiä. Niko tuntui oikein vetreältä ja rennolta, en voinut olla kuin äärimmäisen tyytyväinen sen kanssa tapahtuneeseen kehitykseen, vaikka minua ei kiittäminen ollutkaan.
Tällä kertaa otin kuitenkin Nikon kanssa hyvin rauhallisesti, kokeilimme hieman nostoja ympyrällä ja muuta pientä, ja koko ajan Niko pysyi rentona ja pyöreänä. Tämä ratsastuskerta lupasi erittäin hyvää, luvassa on hieman kovempaa treeniä ensi viikosta lähtien, jonka jälkeen tosin hevosetkin saavat viettää joulurauhaa parin päivän ajan. Heti tammikuun lopussa olisi taas kisoja edessä, siellä nähdään, mihin Nikosta nykyään on. :)

Heinäkuu 2005, Niko lähtee kuntoutukseen
Kuten pelkäsinkin, Nikon vanhat jalkavaivat palasivat taas, vaikka kaikki tuntui hyvin lähtevän liikkeelle ja kisoissakin alkoi taas parempia sijoja tulla. Seuraavan kuukauden kisat täytyy nyt peruuttaa ja toivoa, että Niko kuntoutuisi kunnolla. Täällä Airleassa en itse pysty tarjoamaan orille nyt sen tarvitsevaa kuntoutusta ja hoitoa, joten kollegani ja ystäväni Saksassa ottaa Nikon huostaansa ainakin syyskuuhun asti, jotta voin itse keskittyä viemään uusia kasvattejani eteenpäin. Jos Nikon jalat ottavat toimiakseen, kollegani on luvannut myös ottaa oriin projektikseen ja viedä sitä eteenpäin kouluratsastuksen saralla: uskomattoman hienoa! Hän kun on kouluttanut monia hienoja hevosia, ehkäpä nyt haaveet Grand Prixista ovat asteen verran lähempinä!
Enimmäkseen olen kuitenkin huolissani Nikon kunnosta, mutta täytyy vain toivoa parasta. Viime aikoina ei kisoissakaan ole järin hyvin mennyt, yhtään sijoitusta ei ole herunut ja prosentit olleet verrattaen huonoja, osittain varmasti siksi, ettemme ole Nikon kanssa saaneet yhteistyötä hiottua huippuunsa. Viime viikkoina homma tuntui kuitenkin edistyvän melkoisesti ja viime viikonlopun startti vaativassa B:ssä lupasi hyvää, mutta kisa oli pakko lopettaa kesken Nikon epäpuhtauden takia. No, tästä on vain suunta ylöspäin!

Helmikuu 2005, Niko saapui Airleaan
Tänään Niko siis saapui Airleaan, en voi kieltää olevani aivan into piukkana uuden orini kanssa! Haltian kartanon kasvatti, isänä Hamlet, emänisä Rembrant - vau, kiitos Jaana! Nikolla on tähän mennessä kisailtu koulua lähinnä helpommissa luokissa ja sillä on muutama sijoituskin taskussa, tulevaisuudessa täytyy katsella, mihin kapasiteetti riittää - olisikohan tässä uusi GP-tason tykkini Almazin rinnalle, ken tietää.
Tänään en viitsi oriin selkään hypätä testaamaan asiaa, sen verran stressaava taisi sen matka tänne olla ventovieraiden hevosten ja ihmisten keskelle. Kuukauden kuluttua tosin ovat edessä jo ensimmäiset yhteiset KRJ:n alaiset kisamme, joten treenaus olisi hyvä aloittaa jo pian. Kenttäkin on vielä sen verran jäässä että täytynee maneesiin turvautua. Toivottavasti Niko ei sitä hirveästi säiky, edellisissä kodeissaan se on enimmäkseen ulkona mennyt.. Luonteeltaan Niko on kyllä niin löpsäkkä kaveri, etten osaa ongelmia nähdä edessämme.
Huomenna täytyy alkaa miettiä jo uutta karsinapaikkaakin Nikolle, nykyinen oli ilmeisen huono valinta sillä se ja vieruskaveri Dawn't Fuck It eivät oikein toimeen tunnu tulevan. Lähemmäs tammojakaan en tosin viitsi Nikoa rahdata, joten kenties täytyy Ville heivata johonkin muuhun nurkkaan.. :) Hyvin on kuitenkin tämä alku lähtenyt käyntiin, toivottavasti ongelmia ei ole tulossakaan. Erityisesti toivon, etteivät Nikon viime vuonna alkaneet jalkavaivat uusiudu kuten Jaana hieman epäili, olisi hirmuinen harmi jos kisakausi taas jäisi kesken sen takia.

K U V A G A L L E R I A

   
© Klosterhof Medingen

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!