TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE
Roswell M


  Nimi    : Roswell M
  Rotu    : hannover
  Sukupuoli    : ori
  Syntynyt    : 30.10.2010 (10-v.)
  Säkä    : 166 cm
  Rekisterinumero    : VH13-011-0364
  Kasvattaja    : Magnolia Grove
  Omistaja    : Airlea, VRL-00091
  Koulutustaso    : ko: GP, re: 100 cm
  Painotus    : koulu


L U O N N E K U V A U S

Roswell M eli Rosvo saapui minulle vähän kuin puolivahingossa aivan varsana. Kauan ihailemani Magnolia Grove oli jo käytännössä lopettanut toimintansa ja olin menettänyt toivoni saada vielä yhden kasvatin heiltä, jolloin Magnolian viimeisiä käytännön asioita silloin hoitanut ja Airleankin kasvatteja useamman kappaleen omistanut Veera ohimennen mainitsi, että yksi Magnolia Groven viimeisistä ellei jopa viimeinen kasvatti olisi edelleen vailla kotia. Taisin suorastaan kiljaista riemusta, sillä kyseinen varsa ei edes ollut mikä tahansa varsa vaan komeaakin komeamman Brise Estaten orin B'Levaden ja SFM Etalonin Maijan kasvattaman SFM Bona Fiden kuvankaunis jälkeläinen. Molemmat vanhemmat olivat vaativan tason kouluosaajia eikä minulla ole epäilystäkään etteikö Rosvo pystyisi täyttämään näitä suuria saappaitaan.

Luonteeltaan Rosvo on reipas ja rohkea ori, joka tietää olevansa erinomainen tyyppi ja vaatii muitakin tiedostamaan tämän asian ja antamaan hänelle tarpeeksi ansaitsemaansa huomiota. Rosvo elää huomiosta eikä se tunnu koskaan saavan sitä tarpeeksi. Se on varmasti tallin kovaäänisin asukki ja tarhassakin sen pörheää olemusta on hankala olla huomaamatta: ori saattaa kirmata pitkin tarhaansa kaula kaarella ja tehdä ties mitä temppuja, jotta varmasti Hänen Ylhäisyytensä huomattaisiin asiaan kuuluvalla tavalla. Rosvo on samalla äärimmäisen kiltti ja tulee toimeen vähän kaikenlaisten ihmisten ja hevosten kanssa, tosin toisten orien seurassa saa välillä olla varuillaan, ettei Rosvon näyttämisenhalu ryöpy yli reunojen.
Erityisen paljon Rosvo tykkää harjauksesta kumisualla ja kaikesta muustakin hierovasta liikkeestä. Silloin se silminnähden rentoutuu ja ainoana ongelmana on sama kuin muutenkin Rosvon kanssa: se ei tahdo saada hyvästä tarpeekseen vaan hinkuu ja vinkuu - oikeasti, kirjaimellisesti vinkuu - lisää ja lisää. Makupaloille Rosvo on myös hirveän perso ja onkin ahneena aina hirnumassa ja hörisemässä karsinansa ovella kun joku potentiaalinen makupalanantaja eli käytännössä ihan kuka tahansa kävelee lähettyvillä.
Erilaiset toimenpiteet Rosvon kanssa ovat oikein helppoja. Lastaus on onnistunut ihan vauvasta asti kuin vanhalla tekijällä, Rosvo ei ole asiasta moksiskaan ja tuntuu oikeastaan viihtyvän lastausautossa, toki edellyttäen, että tarjolla on jonkinlaisia herkkuja. Vieraiden ihmisten käsissä Rosvo toimii ihan yhtä hyvin eivätkä eläinlääkäri- tai kengitystapahtumat ole ollenkaan hankalia. Rosvon perinpohjainen peseminen ei välttämättä ole mikään ihan kaikkein kivoin projekti, ori kun ei tunnu lainkaan tykkäävän vedestä ja itselleen epätyypillisesti luimistelee nurkassa vesiletkun lähestyessä.
Kisapaikalla Rosvo on välillä aika säpsäkkä kaveri ja silloin onkin tärkeää, että kisahoitaja osaa pysyä rauhallisena ja yrittää tartuttaa tyyneyttään hevoseenkin. Vieraiden hevosten läsnäolo saa Rosvon vähän hermostuneeksi tai ehkä ennemminkin kiihtyneeksi, silloin kun on niin monta uutta naamaa joille pitäisi todistella omaa erinomaisuuttaan. Harjoituskentällä Rosvo sentään yleensä rauhoittuu ja pysyy nahoissaan jo vähän paremmin ja lopullisesti se kasaa itsensä tyyneksi kokonaisuudeksi harjoitusten lopussa ja onkin yleensä parhaimmillaan kouluaitojen sisällä tuomareiden nenän edessä. Silloin sen näyttämisen halusta on vain etua ja hyvää etua onkin - Rosvon kanssa tähtäämme Grand Prix -tason kentille eikä tämä tunnu ollenkaan harhaiselta unelmalta.

Ratsuna Rosvo on energinen ja potkua täynnä, etenkin, jos sen antaa seistä karsinassa toimettomana hetkeäkään liian kauan. Silloin energiaa tosin löytyy hieman liikaakin ja Rosvoa voi olla hankala pidellä, joten oriin säännöllinen aktivointi on hirveän tärkeää. Sopivasti levänneenä se on lähinnä vain kivan virkeä ja reipas ratsu jota on ilo liikuttaa. Se ei hannaa juuri koskaan vastaan mihinkään eikä koita luistaa tehtävistään vaan antaa aina kaikkensa partiopoikamaisella innokkuudella ja sitoutumisella.
Kouluratsastus on aivan selkeästi Rosvon juttu, sillä vaikka orista ei sitä päältäpäin ehkä aina arvaisi, sen keskittymiskyky on aivan mieletön tarpeen niin vaatiessa. Se innolla oppii uusia juttuja ja kuuntelee ratsastajaansa herkeämättä. Välillä Rosvo ehkä vähän ylitulkitsee apuja, joten sen kanssa täytyy olla tarkkana siinä, että avut ovat selkeitä eivätkä mitenkään hämäriä tai ristiriitaisia. Silloinkin se saattaa yrittää noudattaa niitä oman tulkintansa mukaan eikä olisi ihan ensimmäinen kerta, kun orilla tuntuvat jalat menevän ristiin ja rastiin pahemman kerran. Hyvin epäselvän ratsastajan kanssa Rosvo selvästi turhautuu ja voi hieman jopa ylikuumeta, joten mielellään sen selkään ei päästetä kuin kokeneita ja osaavia ratsastajia.
Rosvon liikkeet ovat kauniit ja puhtaat, niissä ei kerta kaikkiaan ole pienintäkään moitteen sijaa ja etenkin sen ravi ja kootut askellajit ylipäätään ovat käsittämättömän upeita.
Maastolenkeistä Rosvo nauttii kamalan paljon. Siellä se tykkää päästellä täysillä - tai ainakin niin kovaa kuin ratsastaja suo - ja antaa harjan hulmuta. Jos ollaan porukalla maastoilemassa, Rosvon on aina saatava olla ensimmäisenä tai muuten lenkki menee ennemminkin rauhattomaksi steppailuksi ja kirimiseksi. Kärjessä ollessaan se on paljon rauhallisempi ja mukavampi maastokaveri. Maastoesteistä Rosvo myös tykkää yllättävän paljon vaikka estekentillä se ei muuten loistakaan. Puunrunkojen, ojien ja ties minkä yli on huippukiva pomppia ja vaikka se hyppytekniikka ei ehkä ihan kymppi olekaan, on meno varmasti ratsastajankin mieleen.
S U K U T A U L U

   Ch. B'Levade
   KRJ I
VIR MVA Ch. Lanzinger
KTK II
Donau (evm)
Gedina (evm)
Dark Daisy
Dark Danny (evm)
Daisy Day (evm)
   SFM Bona Fide VIR MVA Ch. Routinier
KTK II, KRJ II
Aeuz (evm)
Caitée (evm)
Ch. Siglavy Szella
KTK II
Lenard (evm)
Campanero (evm)J Ä L K E L Ä I S E T

hann-o. Rostam HRW, s. 17.10.2013, e. Fahne Luft, om. HR Warmbloods
hann-t. Foxberry Vegas, s. 02.11.2013, e. KWB Foxtrot, om. Airlea
hann-t. Indian Echo Vegas, s. 10.01.2015, e. Indian Red 99, om. Airlea


VALMENNUKSET & PÄIVÄKIRJA

12.2.2015, kouluvalmennus, valmentajana Ireth
Tänään valmennuksen aiheena oli tasapainoinen, symmetrinen laukkapiruetti. Tänään Rosvo ei ollut ihan niin vauhdikas kuin viimeksi, mutta ei se toki laiskakaan ollut. Se ravasi lennokkaalla askeleella kun verryttelit sitä ja yhteistyönne näytti oikein hyvältä. Teitte paljon ympyröitä, voltteja ja siirtymisiä sekä temponvaihteluita eri askellajeissa, jotta Rosvolla olisi parhaat mahdolliset edellytykset suoriutua päivän tehtävistä.

Aloitimme ihan vain laukan kokoamisella eri tilanteissa; ympyrällä, suoralla uralla ja lävistäjällä. Tämä ei orille tuottanut mitään ongelmia, joskin paikka paikoin tahti meinasi hajota kesken kaiken. Tämä kuitenkin korjaantui, kun valmistelit Rosvon paremmin etkä niin sanotusti jättänyt sitä suorittamaan tehtävää yksin.

Seuraavaksi saitte tulla pääty-ympyrälle, jota lähditte askel askeleelta pienentämään, kunnes ori laukkasi käytännössä paikallaan ennen kuin lähditte taas suurentamaan ympyrää. Muutaman kerran teitte tämän spiraalimaisen ympyrän pienentämisen ennen kuin annoin teille luvan tehdä ensimmäisen laukkapiruetin. Onnistuitte muuten hyvin, mutta Rosvon takajalat, etenkin vasen, liikkui liikaa oikealta paikalta. Seuraavalla yrityksellä saitkin koota sitä jo valmiiksi hieman enemmän ja ikään kuin siirtää painapistettä taaemmas, jotta ratsusi kykeni suoriutumaan tästä tehtävästä oikein. Tällä kertaa se sujuikin hienosti!

Teitte vielä muutaman piruetin pituushalkaisijalla ja kerta kerralta ne sujuivat vielä paremmin, Rosvokin tuntui pääsevän tehtävän jyvälle hieman paremmin, kun siihen yhdistettiin muutakin. Valmennus sujui teiltä loistavasti, ori näytti taas parasta osaamistaan ja itse petrasit kovasti kun teitte Rosvolle vaikeaa tehtävää.

9.2.2015, kouluvalmennus, valmentajana Ireth
Valmennuksen aiheena oli tänään erottelu piaffen ja passagen välillä. Alkuverryttelyssä Rosvo vaikutti hyvin energiseltä, jopa liiankin vauhdikkaalta, mutta kun aloit vaatia siltä haastavampia juttuja, sen keskittyminen parani kertaheitolla. Ori kuunteli sinua tarkasti, se noudatti joka ikistä apuasi erittäin pilkulleen ja vaikutti äärimmäisen potentiaaliselta kouluratsulta. Sillä oli alusta asti voimakas moottori takana ja lennokkaat askeleet. Verryttelit orin kaikissa askellajeissa, teit paljon temponvaihteluita sekä avo- ja sulkutaivutuksia.

Aloititte tehtävän ravissa, ensin jokaisen kirjaimen kohdalla temponmuutos, milloin lisätystä koottuun ja toisinpäin, välillä keskiravia ja muutama käyntiin siirtyminenkin mahdutettiin mukaan. Kun pääsitte jyvälle siirtymisistä saitte tulla lävistäjälle keskiravissa, siirtyä kolmen askeleen ajaksi koottuun raviin ja siitä suoraan lisättyyn raviin, minkä jälkeen kulmasta laukannosto. Tämä sujui teiltä loistavasti ja ori oli niin hyvin kuulolla, että siirtymiset olivat napakampia kuin olisin edes uskonut näkeväni.

Tehtävää vaikeutettiinkin sitten niin, että lävistäjälle tultiin kootussa ravissa, josta oli tarkoitus siirtyä passageen kahdeksan askeleen ajaksi ja sen jälkeen siirtyä keskiraviin. Rosvo olisi selvästi halunnut jatkaa lisätyn ravin treenaamista, mutta sait kuin saitkin sen kokoamaan itseään vielä lisää ja polkemaan entistä lyhyemmällä askeleella tahdin kuitenkaan muuttumatta. Siirtyminen lisättyyn raviin olikin sitten todella voimakas, mutta se näytti kuitenkin hallitulta - juuri tuolta sen pitää kouluradallakin näyttää!

Muutaman kerran jälkeen muutimme tehtävää siten, että kootusta ravista siirryitte piaffeen kahdeksan askeleen ajaksi ja siitä jatkoitte keskiravilla. Nyt Rosvo ei pyrkinyt väistämään kokoavia apuja, joten tehtävä sujui heti erittäin hienosti, mikä tarkoitti sitä, että pääsimme yhdistämään harjoitukset: kootusti lävistäjälle, passageen kolmen askeleen ajaksi, viisi askelta piaffea, kolme askelta passagea ja siirtyminen keskiraviin. Jouduin kertaamaan tehtävän muutaman kerran, sillä vaikutitte kumpikin olevanne hieman pyörällä päästänne, mutta hetkisen kuluttua pääsitte aloittamaan. Ensimmäisellä kerralla ero passagen ja piaffen välillä ei ollut riittävän selvä, joten sait seuraavalla kerralla vielä voimakkaammin koota oria siirtymisissä ja jouduitkin nyt näkemään paljon enemmän vaivaa sen eteen, että tahti pysyi hyvänä. Hienosti kuitenkin suoriuduitte!

Valmennus sujui teiltä oikein hyvin, Rosvo on yksi hienoimmista kouluhevosista joita olen nähnyt, sen liikkumista oli ilo katsella. Ratsastat itse todella kauniisti ja eleettömästi, mutta välillä voit olla jopa hieman ronskimpi, etenkin kun ratsullasi olisi menohaluja enemmän kuin on tarpeen. Hieno kaksikko kuitenkin olette!

13.4.2014, kouluvalmennus, valmentajana Jaana K.
Tänään oli vuorossa Scilla ja Rosvo, joiden kanssa treenattaisiin laukanvaihtoja ja ehkä hieman myös piaffea. Olin myöhästynyt hieman valmennuksen alusta, joten tälläkin kertaa ratsukko oli lämmitellyt itsenäisesti. Maneesiin saapuessa pyysin ratsastajaa esittelemään oria ja kertomaan siitä hieman. Scilla kertoi, että Rosvo on ollut hieman lomalla ja siltä löytyy varmasti virtaa kuin pienestä kylästä, joten katsotaan mitä tästä tulee.
Aloitimme käynti-ravi-käynti siirtymisillä, jotta näkisin miten ori reagoi apuihin. Hevosesta huomasi erittäin hyvin, että oli ollut pari vapaapäivää liikaa, koska se painoi koko ajan kuolaimelle ja yritti mennä omaa vauhtiaan. Scilla sai kuitenkin hyvin pidettyä Rosvon lapasessa. Siirtymisissä vaihdettiin askellajeja hyvin ja tarkasti.
Ravi-laukka-ravi siirtymiset olivatkin sitten jo toista luokkaa. Useampaan otteeseen Rosvo löi homman läskiksi ja lähti viemään ratsastajaansa.
”Käytä seinää jarruna”, käskin ja näinhän se taas toimi, että se seinä oli se joka pysäyttää kunnolla. Pysähdys oli tosin sen verran nopea, ettei Scilla ehtinyt reagoida ja tömähti tantereeseen. Nappasin Rosvon kiinni ja Scilla kipusi selkään.
”Ens kerralla nojaa taaksepäin”, naurahdin ja ratsukko jatkoi käynnissä ollutta tehtävää.
Vihdoin päästiin laukanvaihtoihin, mutta aikaa oli mennyt melkoisesti Rosvon energiapurkausten takia. Rosvo lähti viemään vielä kerran ja taas käytettiin seinää apuna, mutta tällä kertaa pysyi ratsastajakin selässä. Laukanvaihdot kuitenkin onnistuivat hyvin, vaikka ori olisikin halunnut mennä vielä lujempaa. Vilkaisin kelloa ja totesin, ettei aikaa piaffen treenaamiseen ollut, joten se pitäisi jättää johonkin toiseen kertaan. Kiitin ratsukkoa ja annoin palautteen jäähdyttelyn aikana.

20.3.2014, estevalmennus, valmentajana Julle
Alkuverrytelyt teimme kahdeksikolla, taivutellen Rosvon kunnolla läpi. Teimme myös vähän käyntiväistöjä, ennen kun aloitimme kunnon työskentelyn. Ensiksi hieman kokosimme ravia ja laukkaa, joka sujui ilman sen suurempia ongelmia. Välillä Scillan katse eksyi Rosvon niskaan, joka sai selvästi orin hieman hermostumaan ja silloin koko sen olemus muuttui jännittyneemmäksi. Muistuteltuani muutaman kerran Scillaa pitämään katseen poissa Rosvon niskasta, oppi tuntui menevän perille. Kun kokoamiset sujuivat hyvin, aloimme ottamaan piaffea. Teimme niin että piaffea piti ottaa tasan 13 askelta, jonka jälkeen siirtyä normaaliin raviin, ravata hetki ja taas siirtyä piaffeen. Rosvo oli hyvä siirtymisissä, mutta oikeissa askelmäärissä oli aluksi hiottavaa. Ori reagoi apuihin vähän liiankin nopeasti, jolloin se lähti ennakoimaan Scillan pyyntöjä. Jonkin aikaa piaffea treenattuamme se alkoikin sujumaan hyvin, joten käskin ottamaan loppuverkat.
K I S A K A L E N T E R I

Rosvo kilpailee porrastetuissa kilpailuissa ja on kouluratsastuksessa tasolla 11. Katso tarkemmat pisteet VRL-profiilista.

Vain sijoitukset merkitty!

22.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 4/30
23.11.2013 Ribbing, KRJ, GP, 4/40
23.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 1/30
24.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 4/30
25.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 4/30
26.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 3/30
26.11.2013 Airlea, KRJ, GP, 5/30
27.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 1/30
28.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 4/30
29.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 1/30
30.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 4/30
04.12.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 1/30
07.12.2013 Heavyweight Drafting, KRJ, GP, 1/30
08.12.2013 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 1/30
09.12.2013 Bellgrove, KRJ, GP, 5/30
10.12.2013 Kilpailukeskus Ginger, KRJ, GP, 6/43
10.12.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 3/30
14.12.2013 Kilpailukeskus Ginger, KRJ, GP, 1/43
20.12.2013 Cirion Stud, KRJ, GP, 4/30

21.12.2013 Cirion Stud, KRJ, GP, 3/30
28.12.2013 Cirion Stud, KRJ, GP, 4/30
01.01.2014 Kilpailukeskus Ginger, KRJ, GP, 4/64
31.01.2014 Heavyweight Drafting, KRJ, GP, 6/40
01.02.2014 Heavyweight Drafting, KRJ, GP, 6/40
12.02.2014 Vaapukka, KRJ, GP, 2/30
13.02.2014 Aeon, KRJ, GP, 4/30
15.02.2014 Aeon, KRJ, GP, 2/30
K U V A G A L L E R I A

   
© HP Hanoverians

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!