TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE
Suspiria AIR


  Nimi    : Suspiria AIR
  Rotu    : Holstein
  Sukupuoli    : tamma
  Syntynyt    : 03.10.2013 (9-v.)
  Säkä    : 167 cm
  Rekisterinumero    : VH14-044-0007
  Kasvattaja    : Airlea
  Omistaja    : Airlea, VRL-00091
  Koulutustaso    : ko: GP, re: 100 cm
  Painotus    : koulu


L U O N N E K U V A U S

Suspiria AIR eli Spira on syksyllä 2013 syntynyt kuvankaunis oma kasvattini. Sen emä on Airlean ensimmäinen saksalainen tuontitamma Scarletta. Scarlettan kaltaista huipputaituria ei Airlea ole aikaisemmin tamman muodossa nähnyt, kenties Spira tulee yltämään vielä parempiin suorituksiin? Luonteeltaan se ainakin siihen soveltuisi, sillä Spira on kuin kopio äidistään: sekin on hirvittävän herkkä ja älykäs hevonen, joka vaatii ihmiseltään paljon mutta antaa takaisin vielä enemmän.

Hoidettaessa Spira on kipakka ja toisten mielestä äksy, lähimpien ihmisten mielestä Spira on kuitenkin varmasti oikein kultainen joskin temperamentikas neiti. Se tietää oman arvonsa ja tahtoo tulla kaikissa tilanteissa kohdelluksi sen mukaisesti. Spiran täyden luottamuksen ansaitseminen vaatii työtä mutta jos jaksaa hieman nähdä vaivaa, Spirasta saa erittäin lojaalin ja sydämellisen ystävän loppuiäkseen. Spira ei ollenkaan tykkää häslingistä ympärillään vaan on jonkinlainen hevosten versio introvertistä. Se toimii parhaiten silloin kun sitä käsittelee vain yksi ihminen kerrallaan eikä ympärillä muutenkaan tapahdu paljoa, muuten se helposti hermostuu. Kisapaikoilla Spira olikin etenkin aluksi melkoisen haasteellinen tapaus ja moni ensimmäisistä kilpailuista meni pieleen tamman hermoilun takia. Ehdin jo pelätä, ettei Spira lunastaisikaan kaikkia lupauksiaan, ovathan sen molemmat vanhemmat koulukentillä Grand Prix -tasolla asti ruusukkeita haalineita monitaitureita. Spiran kaikkiin puoliin tutustuminen vain vaati hieman enemmän aikaa kuin yleensä ja toki iän karttuminenkin tammaa on rauhoittanut. Tärkeintä Spiran kanssa on huolehtia siitä, että hoitaja itse on rauhallinen ja määrätietoinen: tällöin Spira havaitsee olevansa hyvissä käsissä ja uskaltaa rentoutua jopa vilkkailla kisapaikoilla.
Vieraiden ihmisten käsissä Spira osaa olla yllättävän hankala ja sen temperamentti selkeästi leiskuu silloin yli. Tämä on tehnyt muun muassa eläinlääkärireissuista haasteellisia. Spira on sinällään kiltti hevonen, se ei koskaan käy päälle tai pure, mutta hermostuessaan sitä on erittäinvaikea pitää aloillaan ja se pomppaa helposti takajaloilleen. Spiraa osaa myös olla korvat luimussa ja turpa ylhäällä melko hurja ilmestys, mutta ulkokuoren ei kuitenkaan kannata antaa pelästyttää. Spira vain vaatii jämäkän mutta ystävällisen palautuksen maanpinnan tasalle ja lopun ajasta se käyttäytyy hyvin. Tallin satunnaisemmat henkilökunnan jäsenet siis täytyykin valita huolella Spiran kohdalla: hiemankaan pelokkuutta huokuva eläinlääkäri ei varmasti saa Spiran kunnioitusta osakseen ja toimenpiteiden suoritus voi muodostua hankalaksi. Kaikesta on kuitenkin tähän asti selvitty ja Spira tuntuu iän myötä rauhoittuvan koko ajan lisää.

Ratsuna Spira on äärimmäisen herkkä. Sen selkään en tule koskaan päästämään kuin kokeneita ratsastajia, muuten meno näyttää aivan kaamealta. Spira vaatii ratsastajalta paljon eikä se anna virheitä anteeksi. Se on kaikkea muuta kuin automaatti, mutta oikean ratsastajan kanssa se liikkuu taivaallisesti. Oikeanlaisella istunnalla ja hellällä mutta tukevalla ohjasotteella saa jo ihmeitä aikaan: silloin Spira liikkuu nätisti peräänannossa ja sen meno on eteenpäinpyrkivää. Spiraa ei sinällään tarvitse patistaa tekemään töitä, sisäistä motivaatiota siltä kyllä löytyy omastakin takaa, mutta mitään se ei tee ilmaiseksi. Ratsastajan tulee aina olla tarkka ja täsmällinen avuissaan, kovaotteisuudesta tamma myös rankaisee heti äksyilemällä takaisin. Spiran liikkeet ovat parhaimmillaan erittäin näyttäviä mutta kuitenkin tasaisia. Sitä on aina ilo katsella ja onneksemme myös koulutuomarit ovat olleet samaa mieltä.
Esteitä Spiralla hypitään melko paljon vaihtelun vuoksi, estekisoihin asti sitä ei tulla viemään, se stressi olisi ehkä tammalle jo liikaa. Spiralta löytyy vauhtia hurjasti ja ratsastaja saakin koko ajan olla tarkkana ettei se kiihdy liikaa. Spiralla on yllättävän kiva hyppytyyli ja jossain rinnakkaistodellisuudessa siitä olisikin voinut tulla kelpo estehevonen.
Maastolenkeillä Spira silminnähden rentoutuu. Leppoisilla metsälenkeille Spira tykkää rauhassa jaloitella kaula pitkänä ja taas toisaalta se rakastaa päästellä täyttä laukkaa pitkin suoria tiepätkiä. Spira onkin yksi kivoimmista ja monipuolisimmista maastokavereistani: se kulkee hyvin niin yksin kuin ryhmässäkin. Yksi asia Spirassa on varmaa: sen kanssa ei koskaan tule olemaan tylsää hetkeä.




S U K U T A U L U

One Republic
KRJ-II, YLA3
One Trust (evm) Sally's Frank (evm)
Eternal Trust (evm)
Carmen TC (evm) Bleeding Fire (evm)
Criminal Sisters II (evm)
Scarletta GER Wellington (evm) Andanté (evm)
Cheryl xx (evm)
Violetta (evm) Tobian (evm)
Vienna (evm)



J Ä L K E L Ä I S E T




VALMENNUKSET & PÄIVÄKIRJA

4.2.2014, kouluvalmennus, valmentajana audrey
Saapuessani Airlean maneesiin, oli Scilla jo aloittanut verryttelyn. Jäin seuraamaan ratsukon verryttelyä maneesin seinustalle ja yritin löytää heidän menostaan asioita, joita voisimme lähteä korjaamaan. Huomasi todella, että ratsukko oli tehnyt töitä yhdessä jo pitkään, niin sulavalta heidän yhteistyönsä näytti. Spiran elastisia liikkeitä oli ilo katsella, ja se liikkui kauniissa tasaisessa peräänannossa jo alusta lähtien. Alkuverryttelyn jälkeen ohjasin ratsukon tekemään avo- ja sulkutaivutuksia ympyrällä - Spira pyrki alkuun väistättämään takaosaansa turhan paljon ulos ympyräuralta. Kunhan Scilla antoi ulkopohkeellaan riittävän tuen tamman liikkeelle, alkoi takaosakin pysyä oikeassa paikassa ja tehtävä saatiin loppuun onnistuneesti. Päätimme tunnin kokoamisharjoituksilla - Scillan tuli joka ratsastusradan kirjaimen kohdalla vuoroin koota hevostaan, ja vuoroin päästää se liikkumaan rennommin. Kokoaminen sujui hienosti tältä GP-tason koulutykiltä, joka reagoi ratsastajansa apuihin herkästi ja kuuliaisesti. Laukassa tamma pyrki hieman kuumumaan ahkerista tahdinvaihdoksista ja esitti muutaman kipakan pukkihypyn. Scillan hieman hellittäessä apujaan Spirakin rentoutui, ja muutaman onnistuneen toiston jälkeen päästin ratsukon tekemään loppuverryttelyä.

Tälle valmennuskerralle olin suunnitellut traanattavaksi hieman haastavampia kuvioita; ohjelmassa olisi mm. puolipiruetteja ja laukanvaihtoja. Koska liikkeet vaatisivat hevoselta hyvää kokoamisastetta, aloitettiin siihen valmistautuminen jo alkuverryttelyssä. Neuvoin Scillaa tekemään runsaasti puolipidätteitä, ja herkistämään tammaa avuille niin paljon kuin mahdollista. Tämän superherkän tamman kanssa se ei ollut temppu eikä mikään, ja pääsimme pian aloittamaan varsinaiset harjoitukset. Olin merkinnyt maneesista löytyneillä kartioilla kolmion, jonka jokaiseen kulmaan halusin ratsukon tekevän puolipiruetin. Aluksi Spira tuntui ottavan hieman nokkiinsa Scillan avuista ja sen piruetit levisivät turhan laajoiksi. Ratsastajan hieman korjattua istuntaansa tiiviimmäksi hellittäen ohjasapujaan, se kuitenkin teki kohta jo oikein erinomaisia piruetteja. Laukanvaihtoja treenaasimme siksak-kuviolla diagonaalia pitkin, ja välit tuli ratsastaa sulkutaivutusta. Edellisistä harjoituksista herkistyneelle Spiralle tehtävä oli helppo ja ratsukko onnistui siinä vallan mainiosti. Hyvä treeni siis tälläkin kertaa - valmentaja pääsi suuntaamaan kohti kotia hymyssä suin.




K I S A K A L E N T E R I

Vain sijoitukset merkitty!

06.12.2013 Suprant, KRJ, GP, 5/30
09.12.2013 Suprant, KRJ, GP, 5/30
14.12.2013 Graft Stallions, KRJ, GP, 6/40
15.12.2013 Graft Stallions, KRJ, GP, 6/40
25.12.2013 Tackleberry, KRJ, GP, 2/40
25.12.2013 Suprant, KRJ, GP, 1/25
27.12.2013 Cirion Stud, KRJ, GP, 3/30
27.12.2013 Tackleberry, KRJ, GP, 5/40
28.12.2013 Cirion Stud, KRJ, GP, 5/30
01.01.2014 Heavyweight Drafting, KRJ, GP, 2/30
05.01.2014 Tuuliharja, KRJ, GP, 3/40
05.01.2014 Heavyweight Drafting, KRJ, GP, 2/30
07.01.2014 Tackleberry, KRJ, GP, 4/40
08.01.2014 Tackleberry, KRJ, GP, 2/40
11.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 3/30
13.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 2/30
15.01.2014 Suprant, KRJ, GP, 2/30
15.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 1/30
16.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 2/30
17.01.2014 Suprant, KRJ, GP, 3/30
18.01.2014 Kilpailukeskus Stewart, KRJ, GP, 2/96
18.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 3/30
20.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 4/30
20.01.2014 Suprant, KRJ, GP, 4/30

---




K U V A G A L L E R I A

 
© Milja

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!